سایت انتخاب نوشت:حسن روحاني، چهره شناختهشدهيي است. روحاني سياستمدار 64 سالهيي كه گويا عزم خود را براي حضور در انتخابات جزم كرده است. او روز پنجشنبه دعوت مصطفي كواكبيان، دبيركل حزب مردمسالاري را براي سخنراني در يازدهمين كنگره اين پذيرفت و آنگاه كه پشت تريبون رفت، حرفهاي مهمي زد. اين عضو مجمع تشخيص مصلحت و عضو مجلس خبرگان رهبري همچنين در پاسخ به سوالي كه از او ميپرسيد: «شما موسس دولت وحدت ملي ومدنظر هاشميرفسنجاني خواهيد بود؟» چنين به آن پاسخ گفت: «اگر نامزد شوم، مستقل خواهم آمد.»
احتمال كانديداتوري شيخ ديپلمات در انتخابات رياستجمهوري موضوعي بود كه درباره آن با حجتالاسلام علي عسگري مشاور پارلماني مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت به گفتوگو نشستهايم. عسگري معتقد است كه اگر چهار روحاني برجسته كشور؛ آيتالله هاشميرفسنجاني، سيدمحمد خاتمي، سيدحسن خميني و علياكبر ناطق نوري براي انتخابات ثبت نام نكنند، حسن روحاني حتما نامزد انتخابات ميشود.
آقاي عسگري با توجه به اظهارات اخير آقاي روحاني كه گفتهاند دعوتهاي بسياري را براي اعلام كانديداتوري در انتخابات داشتهام اين سوال را از جنابعالي به عنوان يكي از افرادي كه به ايشان نزديك هستيد ميخواستم بپرسم كه آيا آقاي روحاني با آيتالله هاشميرفسنجاني يا رهبري نظام مذاكرهيي در اين خصوص داشتهاند؟
بله، ايشان هم با آيتالله هاشمي و هم با مقام معظم رهبري ديدارداشتهاند.
ديدار ديگري هم جداي از اين ديدارها داشتهاند؟
بله، با روحانيون همفكر خودشان ديدارهايي را داشتهاند.
كدام طيف از روحانيون؟
اسم نبرم بهتر است اما اين جمع، متشكل از روحانيوني بود كه مسووليتهاي خطيري را در نظام داشته و دارند. همچنين روحانيوني كه جزو اصولگرايان معتدل بودهاند كه در نهايت يك جمع 40 نفره بود.
چه بحثي در اين جلسه رد و بدل شد؟
در اين جلسه تحليلها و مباحث خوبي ارائه شد و آقاي روحاني هم ديدگاههاي خودشان را درباره سياست خارجي و مشكلات اقتصادي، اوضاع سياسي و مديريتي مطرح كردند. پس از اين ديدارهم با نمايندگان ادوارمجلس ديداري داشتند. از سوي ديگر ديدارهاي فردي با شخصيتها، چهرها و افراد موثرنيز داشتهاند.
آقاي عسگري با توجه به نزديكي جنابعالي با آقاي روحاني و مطلع بودن از دغدغههاي ايشان به واقع چه مسائلي باعث شده تا ايشان براي انتخابات بيايند؟
ايشان هم به عنوان يكي از چهرههاي دلسوز نظام براي برونرفت از مشكلات ايران نگرانيهاي جدي و تلاش مجدانهيي دارند. فكر كنم همانگونه كه برخي از چهرههاي دلسوز نظام مانند آقاي عسگراولادي كه طي اين چند هفته اخير گفتهاند انتخابات را ميخواهند به يك جشن ملي تبديل كنند آقاي روحاني هم به دنبال آن هستند تا انتخابات پيش رو به يك انتخابات قانونمند و ملي تبديل شود. البته انتخابات ملي و قانونمند ملزومات و بايدها و نبايدهايي دارد كه بايد سرلوحه همگان و عليالخصوص سرلوحه اثرگذاران بر انتخابات قرار بگيرد. آقاي روحاني با حضور خود به دنبال يك انتخابات فراجناحي، ملي و اثرگذار به دور از افراط و تفريط و به دور از تفرقه و تخريب است. ايشان از مصايبي كه اين سالها يقه سياست خارجي و ديپلماسي ايران را گرفته بهشدت ناراحت و نگران هستند. همچنين بارها در جلسات خصوصي از وضعيت اقتصادي كشور و وضع زندگي مردم ابراز ناراحتي كردند.
با چه شعاري قصد ورود به انتخابات را دارند؟
من فكر ميكنم ايشان در آستانه سالروز ورود امام (ره) و آستانه سالروز پيروزي انقلاب اسلامي به همراه بسياري از دلسوزان نظام در قالب كارشناسيهاي عالمانه سعي ميكنند كه راهبرد انتخاباتي امام را كه همان ميزان راي ملت است مبناي نظر قرار بدهند.
يكي از خبرگزاريهاي اصولگرا امروز از قطعي شدن كانديداتوري آقاي روحاني خبر داده بود.
تا آنجايي كه من خبر دارم ايشان هنوز هم شرايطسنجي ميكنند و با توجه به تجربه گذشته، نگاه مثبت انديشانهيي به آينده دارند و براي انتخاباتي سالم و رقابتي با ويژگي مشاركت حداكثري كه ضرورت امروز نظام است و هم بايد پيامي براي خارج داشته باشد و هم در داخل اثرگذار باشد بررسيهايشان را در دست دارند. من فكر ميكنم اگر شرايط آماده باشد ايشان قطعا كانديداي انتخابات خواهند بود.
ديدار آقاي روحاني با مقامات ارشد چه زماني بوده است و اينكه چه مباحثي در آن جلسات رد و بدل شده است؟
آقاي دكتر روحاني هم در مقام ثبوت و هم در مقام اثبات حرفهاي زيادي براي زدن دارند. راهحلهايشان هم سنجيده، معقول و همهجانبه است. برنامههايي كه براي برون رفت از وضع فعلي دارند عمدتا در جلسات مجمع تشخيص و اخيرا هم در ديداربا اين مقامات نظام مطرح شده است.
عمده ديدگاههاي ايشان براي حل مشكلات كشور چيست؟
بايد بگويم آقاي روحاني تا آنجايي كه من مطلع هستم مشكلات پيشروي نظام را شناسايي كرده و مد نظر قرار دادهاند. مسائل پيچيدهيي مانند سياست خارجي، تنشزدايي در خارج و شكاف پيش آمده در داخل وجود دارد و عمده نظر آقاي روحاني اين است كه بايد به ترميم سرمايه ملي با حضور و مشاركت حداكثري مردم اقدام كرد. آنچه كه ايشان درباره انتخابات به آن ميانديشند همان فراجناحي بودن انتخابات است.
آقاي روحاني به واقع براي وحدت ملي و انسجام بخشي ميان مردم و سياسيون ميآيند. آقاي روحاني براي حل مصائب سياست خارجي ايران ديدگاههاي كارشناسانهيي دارند. ايشان 16 سال در راس شوراي عالي امنيت ملي بودند و مسووليت دبيرخانه اين شورا را بر عهده داشتند و از آن به بعد هم به عنوان نماينده مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي حضوري اثرگذار داشتهاند و بيشتر تاكيداتشان اين است كه ما بايد با اتحاديه اروپا و ساير كشورها به ويژه كشورهاي منطقه رابطهيي فعال و همهجانبه داشته باشيم و نگذاريم با تحريك امريكا و اسراييل منافعمان در منطقه مورد حمله قرار بگيرد. در عين حال درباره اوضاع آشفته اقتصاد داخلي با توجه به اينكه ايشان تيم اقتصادي مناسبي را دارند برنامهها و راه كارهاي صحيحي را مد نظر دارند.
اعضاي تيم اقتصادي ايشان چه كساني هستند؟
اين تيم از زماني كه ايشان در شوراي عالي امنيت ملي و مركز تحقيقات استراتژيك مجمع بودند با ايشان كار ميكنند كه تيم اقتصادي كارآمد و مجربي است.
يعني كابينه وحدت ملي آقاي روحاني مشخص شده است؟
صحبت درباره اينكه چه كساني در كابينه ايشان هستند و چيدمان اين دولت چگونه خواهد بود كمي زود است اما آنچه كه اهميت دارد اين نكته است كه چهرههايي مانند ايشان براي برونرفت از وضع موجود برنامه مشخص و تيم قوياي دارند.
پايگاه سياسي و حاكميتي آقاي روحاني مشخص است اما پايگاه اجتماعي ايشان كجاست؟آقاي روحاني براي عبور از شبهات احتمالي براي ورود به انتخابات برنامهيي دارند؟
آقاي روحاني چهره شناختهشده و مقبولي در ميان جمع كثيري از نخبگان حوزه و دانشگاه هستند. طبيعتا با توجه به مسووليتهايي كه ايشان در جنگ، مجلس، مجمع تشخيص مصلحت، شوراي عالي امنيت ملي و خبرگان رهبري داشتند اين مسووليتهاي خطيري بوده كه از نظر موقعيت ثبوتي هرگز حرف و حديثي را براي ايشان باقي نميگذارد. از سوي ديگر ايشان به اين دليل كه منتقد سياستهاي دولت در موضوعات سياست خارجي و چه در داخل و به ويژه منتقد سياستهاي اقتصادي دولت بودند علي القاعده گفتمان ايشان، گفتماني چالشي با هواداران دولت خواهد بود و به تبع دولت هم ممكن است رفتار چالش برانگيزي را با ايشان داشته باشد.
به نظر جنابعالي مهمترين نقاط قوت آقاي روحاني در چه مسائلي خلاصه ميشود؟
همان موضوع هستهاي. كتاب ايشان را ببينيد. اين كتاب مورد نظر و تحليل قرار دادند اگرچه برخي نقدهاي به اين كتاب منصفانه نبوده اما كافي است. آقاي روحاني همواره تلاش داشتهاند كه پرونده ايران به شوراي امنيت نرود اما برخي هرگز فكر اين مساله را نميكردند. همه تلاش ايشان اين بوده است كه ما مورد تحريم همهجانبه اعضاي شوراي امنيت قرار نگيريم و تحريمها را هم براي كشور و نظام داراي زيان ميديدند و آثار زيانبار اقتصادي، سياسي و اجتماعي تحريمها در حال حاضر مشهود است. اينكه برخي گفتند تحريمها كاغذ پاره است و اينكه گفتند قطعنامهها كاغذ پاره است و آنقدر قطعنامه صادر كنيد تا قطعنامهدانتان پاره شود دقيقا بر خلاف رويكرد ايشان بوده است. در عين حال نوع گفتمان ايشان با جهان خارج، يك گفتمان تعاملي فعال و كارآمد بوده است. من برداشتم اين است كه آقاي روحاني پاسخ بسياري از شبهات را پيشاپيش دادهاند.
آقاي عسگري اما طي يك سال گذشته شاهد آن بوديم كه تلويزيون نگاه مثبتي به آقاي روحاني نداشته است و همين مساله ميتواند عامل موثري براي جلوگيري از جذب راي بيشتر و افزايش قدرت پايگاه اجتماعي براي ايشان باشد.
ما هم اميدواريم كه اين رويه اصلاح شود و كملطفيهاي صداو سيما به ايشان تمام شود و يك شرايط برابر را براي كانديداها فراهم كنند و يكجانبه گرايي در صدا و سيما حاكم نباشد و منصفانه به تبليغات و اخلاق مدارانه و قانونمند مورد توجه قرار بگيرد ايشان در حوزه هستهيي حرفها، گفتهها و ناگفتههاي بسياري دارند يقينا مطرح خواهند كرد.
آيا آقاي روحاني احتمال راي آوري دارند و اينكه حمايت آيتالله هاشميرفسنجاني تا چه اندازهيي در افزايش راي ايشان موثر خواهد بود؟
آنچه كه مشخص است اين نكته است كه انتخابات آينده دوقطبي نخواهد بود و چند قطبي خواهد بود. اصولگرايان حداقل دو قطب انتخاباتي خواهند داشت.
حضور چه كساني در انتخابات ميتواند آقاي روحاني را از ثبتنام در انتخابات منصرف كند و اينكه ايشان نماينده كدام بخش از جامعه خواهند بود؟
چهرههاي مستقل، اصولگرايان و اصلاحطلبان معتدل را نمايندگي ميكنند. درباره اينكه با آمدن چه افرادي ايشان نميآيند بايد بگويم چهار روحاني هستند كه اگر بيايند ايشان يقينا كنار ميكشند. يكي آيتالله هاشميرفسنجاني است كه البته بناي ايشان هم تا به امروز نيامدن است. همچنين اگر آقاي خاتمي، ناطق نوري و سيدحسن آقاي خميني كانديدا نشوند كه اخبار و قرائن نشان ميدهد اين عزيزان هم كانديدا نخواهند شد، آقاي روحاني به عنوان يك چهره و فردي كه تا به حال كانديداي رياستجمهوري نبودهاند و چهره جديدي هستند و حرف جديد هم دارند و از نظر سياسي سوخت نشدهاند و با حرف جديد و نوگرايي و شعار تغيير برونرفت از وضع موجود با برنامه و با تيم كارآمدي ظاهر خواهند شد شانس بالايي را براي پيروزي در انتخابات دارند.
چرا اينطور فكر ميكنيد؟
به اين دليل كه ايشان حمايت نخبگان و گروههاي مرجع را به همراه خود دارند. گروههايي كه نگاه افكار عمومي بيشترين تاثيرپذيري را از نخبگان حوزوي، دانشگاهي و نخبگان سياسي دارند. چهرهها و گروههايي كه ايشان را براي آمدن به صحنه انتخابات دعوت كردهاند خودش بهترين شاخصه براي پيروزي احتمالي ايشان است.
مهمترين رقباي آقاي روحاني در انتخابات به نظر شما چهكساني خواهند بود؟
مسلما ايشان با كانديداي جريان دولتي و برخي كانديداهايي كه در واقع اشاره كرديد رقابت خواهند داشت. از سوي ديگراينكه آقاي حداد پيشاپيش اعلام كردند كه ما 60 درصد آرا را بر اساس نظرسنجيها داريم حرف درستي نيست و اينها به نظر ميرسد كه بيشتر نظرسازي است تا نظر سنجي. كمترين اثر رواني اين اظهارات اين است كه برخي چهرهها و گروههاي سياسي پيش خود اينگونه فكر كنند كه مشاركت حداقلي مد نظر است و در اين مشاركت حداقي 60 درصد آرا متعلق به اصولگرايان محافظهكار مربوط باشد. يقينا با حضور آقاي روحاني مشخص ميشود كه چه كسي راي بيشتري دارد. مردم ما عمدتا دقيقه نودي هستند و در شرايط دقيقه نودي بودن وچهرهيي در اين نوع انتخابات پيروز خواهد بود كه چهره جديدي باشد و حرف نو و راهحل معقول و تيم مقتدري براي اداره كشور داشته باشد.
احتمال كانديداتوري شيخ ديپلمات در انتخابات رياستجمهوري موضوعي بود كه درباره آن با حجتالاسلام علي عسگري مشاور پارلماني مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت به گفتوگو نشستهايم. عسگري معتقد است كه اگر چهار روحاني برجسته كشور؛ آيتالله هاشميرفسنجاني، سيدمحمد خاتمي، سيدحسن خميني و علياكبر ناطق نوري براي انتخابات ثبت نام نكنند، حسن روحاني حتما نامزد انتخابات ميشود.
آقاي عسگري با توجه به اظهارات اخير آقاي روحاني كه گفتهاند دعوتهاي بسياري را براي اعلام كانديداتوري در انتخابات داشتهام اين سوال را از جنابعالي به عنوان يكي از افرادي كه به ايشان نزديك هستيد ميخواستم بپرسم كه آيا آقاي روحاني با آيتالله هاشميرفسنجاني يا رهبري نظام مذاكرهيي در اين خصوص داشتهاند؟
بله، ايشان هم با آيتالله هاشمي و هم با مقام معظم رهبري ديدارداشتهاند.
ديدار ديگري هم جداي از اين ديدارها داشتهاند؟
بله، با روحانيون همفكر خودشان ديدارهايي را داشتهاند.
كدام طيف از روحانيون؟
اسم نبرم بهتر است اما اين جمع، متشكل از روحانيوني بود كه مسووليتهاي خطيري را در نظام داشته و دارند. همچنين روحانيوني كه جزو اصولگرايان معتدل بودهاند كه در نهايت يك جمع 40 نفره بود.
چه بحثي در اين جلسه رد و بدل شد؟
در اين جلسه تحليلها و مباحث خوبي ارائه شد و آقاي روحاني هم ديدگاههاي خودشان را درباره سياست خارجي و مشكلات اقتصادي، اوضاع سياسي و مديريتي مطرح كردند. پس از اين ديدارهم با نمايندگان ادوارمجلس ديداري داشتند. از سوي ديگر ديدارهاي فردي با شخصيتها، چهرها و افراد موثرنيز داشتهاند.
آقاي عسگري با توجه به نزديكي جنابعالي با آقاي روحاني و مطلع بودن از دغدغههاي ايشان به واقع چه مسائلي باعث شده تا ايشان براي انتخابات بيايند؟
ايشان هم به عنوان يكي از چهرههاي دلسوز نظام براي برونرفت از مشكلات ايران نگرانيهاي جدي و تلاش مجدانهيي دارند. فكر كنم همانگونه كه برخي از چهرههاي دلسوز نظام مانند آقاي عسگراولادي كه طي اين چند هفته اخير گفتهاند انتخابات را ميخواهند به يك جشن ملي تبديل كنند آقاي روحاني هم به دنبال آن هستند تا انتخابات پيش رو به يك انتخابات قانونمند و ملي تبديل شود. البته انتخابات ملي و قانونمند ملزومات و بايدها و نبايدهايي دارد كه بايد سرلوحه همگان و عليالخصوص سرلوحه اثرگذاران بر انتخابات قرار بگيرد. آقاي روحاني با حضور خود به دنبال يك انتخابات فراجناحي، ملي و اثرگذار به دور از افراط و تفريط و به دور از تفرقه و تخريب است. ايشان از مصايبي كه اين سالها يقه سياست خارجي و ديپلماسي ايران را گرفته بهشدت ناراحت و نگران هستند. همچنين بارها در جلسات خصوصي از وضعيت اقتصادي كشور و وضع زندگي مردم ابراز ناراحتي كردند.
با چه شعاري قصد ورود به انتخابات را دارند؟
من فكر ميكنم ايشان در آستانه سالروز ورود امام (ره) و آستانه سالروز پيروزي انقلاب اسلامي به همراه بسياري از دلسوزان نظام در قالب كارشناسيهاي عالمانه سعي ميكنند كه راهبرد انتخاباتي امام را كه همان ميزان راي ملت است مبناي نظر قرار بدهند.
يكي از خبرگزاريهاي اصولگرا امروز از قطعي شدن كانديداتوري آقاي روحاني خبر داده بود.
تا آنجايي كه من خبر دارم ايشان هنوز هم شرايطسنجي ميكنند و با توجه به تجربه گذشته، نگاه مثبت انديشانهيي به آينده دارند و براي انتخاباتي سالم و رقابتي با ويژگي مشاركت حداكثري كه ضرورت امروز نظام است و هم بايد پيامي براي خارج داشته باشد و هم در داخل اثرگذار باشد بررسيهايشان را در دست دارند. من فكر ميكنم اگر شرايط آماده باشد ايشان قطعا كانديداي انتخابات خواهند بود.
ديدار آقاي روحاني با مقامات ارشد چه زماني بوده است و اينكه چه مباحثي در آن جلسات رد و بدل شده است؟
آقاي دكتر روحاني هم در مقام ثبوت و هم در مقام اثبات حرفهاي زيادي براي زدن دارند. راهحلهايشان هم سنجيده، معقول و همهجانبه است. برنامههايي كه براي برون رفت از وضع فعلي دارند عمدتا در جلسات مجمع تشخيص و اخيرا هم در ديداربا اين مقامات نظام مطرح شده است.
عمده ديدگاههاي ايشان براي حل مشكلات كشور چيست؟
بايد بگويم آقاي روحاني تا آنجايي كه من مطلع هستم مشكلات پيشروي نظام را شناسايي كرده و مد نظر قرار دادهاند. مسائل پيچيدهيي مانند سياست خارجي، تنشزدايي در خارج و شكاف پيش آمده در داخل وجود دارد و عمده نظر آقاي روحاني اين است كه بايد به ترميم سرمايه ملي با حضور و مشاركت حداكثري مردم اقدام كرد. آنچه كه ايشان درباره انتخابات به آن ميانديشند همان فراجناحي بودن انتخابات است.
آقاي روحاني به واقع براي وحدت ملي و انسجام بخشي ميان مردم و سياسيون ميآيند. آقاي روحاني براي حل مصائب سياست خارجي ايران ديدگاههاي كارشناسانهيي دارند. ايشان 16 سال در راس شوراي عالي امنيت ملي بودند و مسووليت دبيرخانه اين شورا را بر عهده داشتند و از آن به بعد هم به عنوان نماينده مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي حضوري اثرگذار داشتهاند و بيشتر تاكيداتشان اين است كه ما بايد با اتحاديه اروپا و ساير كشورها به ويژه كشورهاي منطقه رابطهيي فعال و همهجانبه داشته باشيم و نگذاريم با تحريك امريكا و اسراييل منافعمان در منطقه مورد حمله قرار بگيرد. در عين حال درباره اوضاع آشفته اقتصاد داخلي با توجه به اينكه ايشان تيم اقتصادي مناسبي را دارند برنامهها و راه كارهاي صحيحي را مد نظر دارند.
اعضاي تيم اقتصادي ايشان چه كساني هستند؟
اين تيم از زماني كه ايشان در شوراي عالي امنيت ملي و مركز تحقيقات استراتژيك مجمع بودند با ايشان كار ميكنند كه تيم اقتصادي كارآمد و مجربي است.
يعني كابينه وحدت ملي آقاي روحاني مشخص شده است؟
صحبت درباره اينكه چه كساني در كابينه ايشان هستند و چيدمان اين دولت چگونه خواهد بود كمي زود است اما آنچه كه اهميت دارد اين نكته است كه چهرههايي مانند ايشان براي برونرفت از وضع موجود برنامه مشخص و تيم قوياي دارند.
پايگاه سياسي و حاكميتي آقاي روحاني مشخص است اما پايگاه اجتماعي ايشان كجاست؟آقاي روحاني براي عبور از شبهات احتمالي براي ورود به انتخابات برنامهيي دارند؟
آقاي روحاني چهره شناختهشده و مقبولي در ميان جمع كثيري از نخبگان حوزه و دانشگاه هستند. طبيعتا با توجه به مسووليتهايي كه ايشان در جنگ، مجلس، مجمع تشخيص مصلحت، شوراي عالي امنيت ملي و خبرگان رهبري داشتند اين مسووليتهاي خطيري بوده كه از نظر موقعيت ثبوتي هرگز حرف و حديثي را براي ايشان باقي نميگذارد. از سوي ديگر ايشان به اين دليل كه منتقد سياستهاي دولت در موضوعات سياست خارجي و چه در داخل و به ويژه منتقد سياستهاي اقتصادي دولت بودند علي القاعده گفتمان ايشان، گفتماني چالشي با هواداران دولت خواهد بود و به تبع دولت هم ممكن است رفتار چالش برانگيزي را با ايشان داشته باشد.
به نظر جنابعالي مهمترين نقاط قوت آقاي روحاني در چه مسائلي خلاصه ميشود؟
همان موضوع هستهاي. كتاب ايشان را ببينيد. اين كتاب مورد نظر و تحليل قرار دادند اگرچه برخي نقدهاي به اين كتاب منصفانه نبوده اما كافي است. آقاي روحاني همواره تلاش داشتهاند كه پرونده ايران به شوراي امنيت نرود اما برخي هرگز فكر اين مساله را نميكردند. همه تلاش ايشان اين بوده است كه ما مورد تحريم همهجانبه اعضاي شوراي امنيت قرار نگيريم و تحريمها را هم براي كشور و نظام داراي زيان ميديدند و آثار زيانبار اقتصادي، سياسي و اجتماعي تحريمها در حال حاضر مشهود است. اينكه برخي گفتند تحريمها كاغذ پاره است و اينكه گفتند قطعنامهها كاغذ پاره است و آنقدر قطعنامه صادر كنيد تا قطعنامهدانتان پاره شود دقيقا بر خلاف رويكرد ايشان بوده است. در عين حال نوع گفتمان ايشان با جهان خارج، يك گفتمان تعاملي فعال و كارآمد بوده است. من برداشتم اين است كه آقاي روحاني پاسخ بسياري از شبهات را پيشاپيش دادهاند.
آقاي عسگري اما طي يك سال گذشته شاهد آن بوديم كه تلويزيون نگاه مثبتي به آقاي روحاني نداشته است و همين مساله ميتواند عامل موثري براي جلوگيري از جذب راي بيشتر و افزايش قدرت پايگاه اجتماعي براي ايشان باشد.
ما هم اميدواريم كه اين رويه اصلاح شود و كملطفيهاي صداو سيما به ايشان تمام شود و يك شرايط برابر را براي كانديداها فراهم كنند و يكجانبه گرايي در صدا و سيما حاكم نباشد و منصفانه به تبليغات و اخلاق مدارانه و قانونمند مورد توجه قرار بگيرد ايشان در حوزه هستهيي حرفها، گفتهها و ناگفتههاي بسياري دارند يقينا مطرح خواهند كرد.
آيا آقاي روحاني احتمال راي آوري دارند و اينكه حمايت آيتالله هاشميرفسنجاني تا چه اندازهيي در افزايش راي ايشان موثر خواهد بود؟
آنچه كه مشخص است اين نكته است كه انتخابات آينده دوقطبي نخواهد بود و چند قطبي خواهد بود. اصولگرايان حداقل دو قطب انتخاباتي خواهند داشت.
حضور چه كساني در انتخابات ميتواند آقاي روحاني را از ثبتنام در انتخابات منصرف كند و اينكه ايشان نماينده كدام بخش از جامعه خواهند بود؟
چهرههاي مستقل، اصولگرايان و اصلاحطلبان معتدل را نمايندگي ميكنند. درباره اينكه با آمدن چه افرادي ايشان نميآيند بايد بگويم چهار روحاني هستند كه اگر بيايند ايشان يقينا كنار ميكشند. يكي آيتالله هاشميرفسنجاني است كه البته بناي ايشان هم تا به امروز نيامدن است. همچنين اگر آقاي خاتمي، ناطق نوري و سيدحسن آقاي خميني كانديدا نشوند كه اخبار و قرائن نشان ميدهد اين عزيزان هم كانديدا نخواهند شد، آقاي روحاني به عنوان يك چهره و فردي كه تا به حال كانديداي رياستجمهوري نبودهاند و چهره جديدي هستند و حرف جديد هم دارند و از نظر سياسي سوخت نشدهاند و با حرف جديد و نوگرايي و شعار تغيير برونرفت از وضع موجود با برنامه و با تيم كارآمدي ظاهر خواهند شد شانس بالايي را براي پيروزي در انتخابات دارند.
چرا اينطور فكر ميكنيد؟
به اين دليل كه ايشان حمايت نخبگان و گروههاي مرجع را به همراه خود دارند. گروههايي كه نگاه افكار عمومي بيشترين تاثيرپذيري را از نخبگان حوزوي، دانشگاهي و نخبگان سياسي دارند. چهرهها و گروههايي كه ايشان را براي آمدن به صحنه انتخابات دعوت كردهاند خودش بهترين شاخصه براي پيروزي احتمالي ايشان است.
مهمترين رقباي آقاي روحاني در انتخابات به نظر شما چهكساني خواهند بود؟
مسلما ايشان با كانديداي جريان دولتي و برخي كانديداهايي كه در واقع اشاره كرديد رقابت خواهند داشت. از سوي ديگراينكه آقاي حداد پيشاپيش اعلام كردند كه ما 60 درصد آرا را بر اساس نظرسنجيها داريم حرف درستي نيست و اينها به نظر ميرسد كه بيشتر نظرسازي است تا نظر سنجي. كمترين اثر رواني اين اظهارات اين است كه برخي چهرهها و گروههاي سياسي پيش خود اينگونه فكر كنند كه مشاركت حداقلي مد نظر است و در اين مشاركت حداقي 60 درصد آرا متعلق به اصولگرايان محافظهكار مربوط باشد. يقينا با حضور آقاي روحاني مشخص ميشود كه چه كسي راي بيشتري دارد. مردم ما عمدتا دقيقه نودي هستند و در شرايط دقيقه نودي بودن وچهرهيي در اين نوع انتخابات پيروز خواهد بود كه چهره جديدي باشد و حرف نو و راهحل معقول و تيم مقتدري براي اداره كشور داشته باشد.