Quantcast
Channel: 19دی آنلاین
Viewing all articles
Browse latest Browse all 65938

ناکامي حامیان دولت در آبستراکسیون

$
0
0
آبستراکسیون ناکام حامیان دولت در پی اعلام وصول طرح سوال از رئیس جمهور مهم ترین سوژه امروز بهارستان بود که با حاشیه سازی تعدادی از نمایندگان حامی دولت و انتقادات و واکنش نمایندگان و هیات رئیسه مجلس همراه شد.

آبستراکسیون چیست؟
بر اساس این گزارش ریشه‌ی واژۀ آبستراکسیون از obstruction به معنای مانع شدن می‌آید. آبستراکسیون در واقع به عمل یا کوشش از سوی اقلیتی از نمایندگان پارلمان اطلاق می شود که هدف آن ها جلوگیری از اخذ تصمیم و تصویب قانون است
این جلوگیری می‌تواند با استفاده از ارایه نطق های پیاپی و طرح موارد وقت گیرنده در زمان رای گیری باشد که از این موارد با عنوان کوشش قانونی یاد می شود.
از دیگر سو نمونه دیگر آبستراکسیون خروج از صحن علنی مجلس برای از اکثریت انداختن مجلس و لغو دستور، طرح و یا لایحه مورد بحث است که نمونه ای غیر اخلاقی و خلاف قانون به شمار می رود؛ اما متاسفانه حامیان دولت نهم و دهم تا کنون دو بار به استفاده ناکام خود از این ابزار روی آورده اند.

تاریخچه آبستراکسیون در ایران

نخستین تجربه های جدی آبستراکسیون در مجلس پنجم رقم خورد. دولت هاشمی که متوجه اشتباه خود در فاصله گرفتن از جناح چپ شده بود و جریان راست را نیز شرکای قابل‌اطمینانی برای خود نیافته بود، بار دیگر به سوی جناح چپ گرایش یافت اما این‌بار با آغوش بسته روحانیون مبارز مواجه شد. در چنین شرایطی دولت که به اهمیت حضور حامیان خود در مجلس واقف بود، دست به تاسیس حزب جدید کارگزاران سازندگی شد که عمدتا متشکل از وزرای دولت ششم و مدیران تکنوکرات دولتی بود. حزب کارگزاران در انتخابات مجلس پنجم حضوری پررنگ داشت اما در نهایت تنها موفق به ایجاد اقلیتی تاثیر‌گذار در مجلس شد که می‌توانست از طریق ائتلاف با جریان چپ، نقش مؤثری در حمایت از مواضع دولت ایفا کند. اما سال آخر این دوره مصادف شد با انتخابات هفتمین دوره ریاست‌جمهوری و پیروزی سید محمد خاتمی در دوم خرداد. با آنکه به‌نظر می‌رسید تحول گسترده‌ای در دولت پدید آمده اما در عمل مجلس همان رویه سابق را در تعامل با دولت در پیش گرفت و همچنان طیف کارگزاران و خط امام(ره) از دولت جدید حمایت می‌کردند؛ هرچند هرگز زورشان به جریان راست نرسید و در بهترین حالت این ائتلاف توانست آبستراکسیون‌هایی در ممانعت از تصویب طرح‌های مخالف دولت تشکیل دهد. مجلس در همان مدت اندک توانست 2نفر از جنجالی‌ترین و در عین حال مهم‌ترین وزرای دولت اول خاتمی؛ یعنی عبدالله نوری، وزیر کشور و عطاءالله مهاجرانی، وزیر فرهنگ را از همراهی کابینه بازدارد و سنگین‌ترین ضربه را بر پیکره دولت هفتم وارد کند.
همچنین پس از آ« مجلس ششم تحت‌تأثیر فضای سیاسی آن زمان که متاثر از پیروزی جریان چپ که حالا دیگر خودش را اصلاح طلب می‌نامید و نیز برخورد‌های جدی مجلس پنجم با دولت جدید تشکیل شد و اصلاح‌طلبان توانستند اکثریت مطلق این مجلس را از آن خود کنند. این مجلس که بعضی چهره‌های تاثیر‌گذار آن بعد‌ها سیاست عبور از خاتمی و حتی خروج از حاکمیت را مطرح کردند، کمترین چالش را با دولت داشت اما در منازعه با سایر نهاد‌ها و از جمله شورای نگهبان از دولت سبقت گرفت .در مجلس ششم پیرامون اصلاح قانون مطبوعات برخی نمایندگان تندرو اقدام به خروج از جلسه کردند که در نهایت با قرائت حکم حکومتی قضیه خاتمه یافت. .

تلاش برای آبستراکسیون در مجلس هشتم

پس از طی دوران گذار آرام در مجلس هفتم، بار دیگر حامیان دولت محمود احمدی نژاد در مجلس هشتم تلاشش هایی برای آبستراکسیون را انجام دادند که مهم ترین زمزمه آن در نخستین جلسه طرح سوال از رئیس جمهور به گوش می رسید.
در آن زمان شنیده های حکایت از رایزنی های مسئولان دولتی در مجلس به منظور انجام ابستراکسیون در جلسه طرح سوال از رئیس جمهور حکایت داشت.
یکی از نمایندگان امضا کننده طرح سوال از رییس جمهور در آن برهه، با اعلام این خبر به خبرنگار پارلمانی زندگی گفت جمعی از نمایندگان به دنبال این هستند که به دنبال ممانعت از حضور رییس جمهور در مجلس برای پاسخ به سوال کنندگان، جلسه روز چهارشنبه مجلس را از حد نصاب بیاندازند و یا به اصطلاح پارلمانی آبستراکسیون کنند.
همچنین عوض حیدر پور نماینده شهرضا نیز از رایزنی های میر تاج الدینی معاون پارلمانی دولت با نمایندگان مجلس در صحن علنی خبر داده بود. اما در نهایت این تلاش ها نیز با مخالفت بخش زیادی از نمایندگان مواجه شد و به شکست انجامید.

حاشیه های جلسه اعلام وصول طرح سوال از رئیس جمهور

با این وجود برخلاف انتظارات برای دومین طرح سوال از رییس جمهور در مجلس اعلام وصول شد تا احمدی نژاد بار دیگر برای پاسخ به نمایندگان مردم در مجلس حاضر شود. امروز در پی تذکرات متعدد نمایندگان طراح سئوال از رئیس جمهور ، این طرح را با 77 امضا در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد.طرحی که مهمترین محور آن نوسانات شدید بازار ارز است. این طرح که مرحله بررسی در کمیسیون را گذرانده است باید یکشنبه هفته گذشته در صحن مجلس قرائت می شد اما به دلیل تعطیلات مجلس قرائت نشد.
این طرح در ابتدا با 102 امضا 19 مهرماه تقدیم هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی شد و پس از آن هیات رئیسه بررسی سوال را به کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ارجاع داد.پس از بررسی این سوال در کمیسیون مجلس، امضا کنندگان سوال اعلام کردند که از پاسخ نمایندگان رئیس جمهور قانع نشده اند.اما فروزنده معاون پارلمانی رئیس جمهور در مصاحبه ای اعلام کرد که 40 امضا از این طرح پس گرفته شده بنابراین از دستور کار مجلس باید خارج شود. درحالی که هیات رئیسه مجلس از جمع آوری امضای مجدد برای این طرح خبر داد.
طبق آئین نامه داخلی مجلس پس از یک هفته از بررسی سوال در کمیسیون تخصصی، درصورتی که این طرح از نظر امضا نصاب لازم یعنی 74 امضا را داشته باشد از سوی هیات رئیسه مجلس در صحن علنی اعلام وصول می شود و سپس رئیس جمهور یک ماه فرصت دارد برای پاسخ در صحن علنی مجلس حضور یابد.

تهدید به آبستراکسیون حامیان دولت

پس ازاعلام وصول این طرح تعدادی از حامیان دولت در فراکسیون اصولگرایان مجلس با تشکیک در تعداد امضاهای این طرح تهدید به ترک صحن علنی مجلس کردند.
علی اصغر زارعی و مهدی کوچک زاده دو نماینده حامی دولت در جایگاه هیئت رئیسه حاضر شده و نسبت به اعلام وصول این طرح اعتراض کردند..علی اصغر زارعی با تشکیک در تعداد امضاهای طرح سئوال از رئیس جمهور که بر اساس اعلام هیئت رئیسه با 77 امضا اعلام وصول شده بود اظهار داشت:فراکسیون بیانیه داده و 40 امضا از طرح سئوال را پس گرفته است در اعتراض به اعلام وصول این صحن علنی را ترک خواهیم کرد.مهدی کوچک زاده نیز در تذکری هیئت رئیسه را تهدید کرد که چون خلاف خواست رهبری عده ای به دنبال کشاندن رئیس جمهور به مجلس هستند فراکسیون اصولگرایان مجلس حاضر به ماندن در مجلس نخواهد بود و جلسه را ترک خواهد کرد.
علی لاریجانی ریاست مجلس در پاسخ به این اعتراض اعلام کرد: کسی حق ندارد جلسه را ترک کند و اگر کسی این کار را انجام دهد خلاف کرده است شما حقوق از مجلس می گیرید که اینجا باشید و کار کنید. علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به این اظهارات کوچک زاده گفت: این کار شما خلاف است و هر نماینده ای که به این بهانه جلسه را ترک کند خلاف کرده است.
بدنبال این مباحثات جمعی از اعضای فراکسیون اصولگرای مجلس به گرد حداد عادل جمع شدند و رفته رفته این حلقه به حدود 50 نفر از نمایندگان رسید که هسته مرکزی آن را چهره های شاخص فراکسیون اصولگرایان از جمله سالک، زاکانی ، قدوسی، زارعی تشکیل دادند. نتیجه این مشورت عملی نشدن تهدید به ترک مجلس بود حامیان دولت در مشورت با حداد عادل رئیس فراکسیون اصولگرایان از این اقدام منصرف شدند.


هیچ دستوری از سوی رهبر انقلاب به مجلس ارائه نشده است

سخنان کوچک زاده در مورد نظر مخالف رهبری با طرح سوال از رییس جمهور، عوض حیدرپور نماینده شهررضا در جلسه علنی را بر آن داشت که تذکری در این خصوص ارائه کند .وی با بیان اینک در طرح سؤال از رئیس جمهور تخلف شده است ، گفت: من به عنوان نماینده سؤال کننده و نماینده طرح سؤال از رئیس جمهور اعلام می‌کنم که رئیس مجلس در اجرای درخواست نمایندگان مجلس تخلف کرده است.
وی افزود: برخی آقایان که نمی‌خواهم اسمشان را ببرم از رهبری برای منتفی شدن طرح سؤال هزینه می‌کنند در حالی که ما به حضرت آقا ارادت می‌کنیم و فرمایشات ایشان را روی چشم می‌گذاریم اما آقا درباره طرح سؤال بحثی نفرمودند.
علی لاریجانی در پاسخ به تذکر حیدرپور گفت: بنده تخلفی در اجرای قانون نکرده‌ام. هفته گذشته مجلس تعطیل بود و نمی‌توانستیم در جلسه طرح سؤال را قرائت کنیم.
وی گفت: هیچ دستوری از رهبری معظم انقلاب در این زمینه‌ها (طرح سؤال) به مجلس ارائه نشده است و انتصاب اعمال فردی ما به رهبر انقلاب کار درستی نیست و اثرات سوء زیادی دارد. اگر رهبر معظم دستوری داشته باشند و به ما بگویند ما آن را به نمایندگان اعلام می‌کنیم اما در این مدت‌ها بنده هیچ دستوری از رهبر انقلاب در مجلس دریافت نکرده‌ام.


رایزنی برای پس گرفتن سوال

این اتفاقات در حالی رخ داد همزمان با آغاز جلسه علنی امروز مجلس ، غلامعلی حداد عادل رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس همراه با برخی دیگر از اعضای شاخص این فراکسیون در حال رایزنی با نمایندگانی که طرح سؤال از رئیس جمهور را امضا کرده بودند. تلاشی که گویا به نتیجه نرسید و طراحان سوال در موضع خود باقی ماندند.
دلایل این استواری در موضع را نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با یک سایت خبری شرح داده است . نماینده مردم اردبیل در مجلس با اشاره به حواشی موجود برای برگزاری مراسم سوال از رئیس جمهور اذعان داشت: رئیس جمهور گفته اگر به مجلس بیاید ناگفته های زیادی دارد که خواهد گفت. این چه برخوردیست که او می کند، او باید سوال مجلس را جواب بدهد.
وی ادامه داد: سوال ما در باره افزایش ناگهانی قیمت ارز و تبعات شکننده این اتفاق است. در خصوص اقتصاد، امنیت ، گرانی و مسائلی از این دست سوال پرسیده ایم. سوال مجلس حرفه ای است و پاسخ رئیس جمهور هم باید حرفه ای باشد. یعنی چه که حرفهای زیادی دارم، ما هم درد دل های زیادی داریم اما در قالب سوال هم حتی مطرح نکردیم.
حقیقت پور خاطرنشان کرد: مجلس هم در موارد بسیار زیادی ناگفته هایی درمورد رئیس جمهور داشت، اما همه آنها را به صورت خصوصی، مکتوب و غیر علنی به شخص خودش اعلام کردیم. اما این رفتار رئیس جمهور برای به هم ریختن فضا است تا عده ای که می خواهند اقدام قانونی انجام دهند، مجبور شوند از اقدام خود صرف نظر نمایند.

5 امضایی که در جیب مطهری مانده بود

عضو هیئت رئیسه فراکسیون اصولگرایان با بیان اینکه حد نصاب طرح سؤال از رئیس جمهور 73 امضاء است اظهار داشت: علی مطهری نماینده مردم تهران امضای 5 نفر از نمایندگان را در اختیار داشت که در صورت از حد نصاب افتادن امضاهای طرح سؤال از رئیس جمهور 5 امضا را به طرح مذکور اضافه کند.
فارس: عضو هیئت رئیسه فراکسیون اصولگرایان خبر داد: امضاهای طرح سؤال از رئیس جمهور از حد نصاب خارج شده بود اما علی مطهری امضای 5 نماینده را در اختیار داشت تا در چنین شرایطی آنها را اضافه کند.


اسامی نمایندگانی که جلسه مجلس را ترک کردند

حسین‌علی حاجی دلیگانی، نماینده شاهین‌شهر با بیان اینکه در ساعت 9 و 45 دقیقه امروز در اعتراض به اعلام وصول طرح سؤال از رئیس جمهور صحن مجلس را ترک کردند گفت: زهره طبیب‌زاده، فاطمه آلیا، مهدی کوچک‌زاده، ابوالقاسم جراره، شهروز افخمی، حسین‌علی حاجی دلیگانی، آقاجری، سید محمود نبویان، قاسم جعفری، سید علی طاهری، بیراوند، عزیز اکبریان، روح‌الله عباسپور، محمد سلیمانی، آشتیانی عراقی، روح‌الله حسینیان، مرتضی آقاتهرانی و سید شکرخدا موسوی در اعتراض به اعلام وصول طرح سؤال از رئیس جمهور بر اساس تصمیم فراکسیون اصولگرایان صحن مجلس را ترک کردند.
وی افزود: این نمایندگان این اقدام را مصداق سخنان مقام معظم رهبری در مورد ایجاد اختلاف و تشتت و کشاندن آن به جامعه می‌دانند.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 65938

Trending Articles