مذاکرات فشرده جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 در آلماتی قزاقستان موسوم به آلماتی 2 پایان یافت و اشتون خواستار زمان برای مشورت با 1+5 شد
مذاکرات ایران و 1+5 از یروز جمعه در دو نوبت صبح و عصر با حضور هیئتهای مذاکره کننده ایران، پنج عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، فرانسه، چین، روسیه و انگلیس) به اضافه آلمان به سرپرستی کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل ریکسوس شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد.
در حاشیه این مذاکرات، دیدارهای دوجانبهای بین علی باقری و ما ژائوشو معاون وزیر خارجه چین و همچنین سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه انجام شد.
: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به دو روز مذاکرات بین ایران و 1+5 گفت: مذاکرات طولانی و فشرده بود؛ پس از مشورت با پایتختهای شش کشور با سعید جلیلی تماس میگیرم.
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست خبری در پایان مذاکرات ایران و 1+5 در آلماتی برگزار شد گفت: جمهوری اسلامی ایران 10 ماه پیش در مسکو طرح جامعی رابرای پیشبرد روند گفتگوها ارائه کرد و در این دوره از گفتگوها جمهوری اسلامی ایران برنامه عملیاتی خود را در چارچوب طرح مسکو ارائه کرد.
جلیلی افزود: این برنامه عملیاتی پیشنهاد تجدیدنظر شده 1+5 در آلماتی و ملاحظات نشست کارشناسی که در بین دو دور مذاکرات آلماتی 1 و 2 برگزار شد را در نظر گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: بخشی از ابتکارات ما در پاسخ به پرسش های 1+5 در آلماتی 1 بود که از ظرفیت تغییر برای حرکت رو به جلو برخوردار است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: در دو روز گذشته بحث های تفضیلی و مشروع برای ابعاد عملیاتی طرح پیشنهادی ایران صورت گرفت. مسئولین شش کشور سئوالاتی مطرح کردند که به تفضیل پاسخ داده شد.
جلیلی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حقوق مشروع ملت ایران از جمله حق غنی سازی از گفتگو برای همکاری استقبال می کند.
وی تاکید کرد: دو محور اساسی در این گفتگوها ، شناسایی حق غنی سازی و خاتمه دادن به رفتارهایی که نشانه دشمنی با ملت ایران است، بود.
به گفته دبیر شورای عالی امنیت ملی بر مبنای این دو محور پیشنهادهایی برای حرکت در مسیر سازنده مطرح کردیم. نمایندگان 1+5 با طرح نظرات دولت های خود خواهان ارزیابی بیشتر طرح پیشنهادی ایران شدند و خواستند نتایج گفتگوها را به کشورهای خود منتقل کنند.
وی گفت: مذاکرات خوبی در این دوره انجام شد و با ارائه پیشنهادات ما ، 1+5 اکنون باید اراده و صداقت خود را برای گام های مناسب در آینده نشان دهد.
به گزارش خبرنگارما کاترین اشتون، سرپرست تیم مذاکره کننده 1+5 پس از پایان نشست دو روزه آلماتی 2 با حضور در کنفرانس خبری در محل هتل اینترکنتیننتال گفت: ما در 5 و 6 آوریل اجلاسی با ایران داشتیم و با آقای جلیلی و هیئت همراه او درباره نگرانی جامعه بین المللی گفت وگو کردیم.
وی افزود: مذاکرات ما درباره طرح اعتمادسازی که اخیرا به ایران اعلام کردیم طولانی و فشرده بود. در این گفت وگوها مشخص شد ایران و 1+5 فاصله ماهوی با هم دارند. از این رو قرار است ما برای مشورت به پایتخت هایمان برویم و من سپس با آقای جلیلی تماس می گیرم.
اشتون افزود: ما برای اولین بار وارد جزئیات شدیم طوری که قبلا تا این حد وارد مسائل ریز نشده بودیم. در گفتوگو سوالات و ابهامات مطرح شد. برای بار اول بحثهای چالشی مطرح شد. ما باید برای حصول به راه حل سخت با هم کار کنیم.
سرپرست تیم مذاکره کننده 1+5 هیچ اشاره به برگزاری دور بعدی مذاکرات و زمان و مکان آن نکرد.
کاترین اشتون در بخش دیگری از این کنفرانس خبری پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد و در جواب پرسش خبرنگاری گفت: ما بسته پیشنهادی داریم که به اندازه کافی محتوی دارد که بر اساس آن اعتمادسازی را شروع کنیم.
وی در پاسخ به سئوالی عنوان کرد: گفتوگو برای گفتوگو نیست. این گفتوگوها قصد و نیت دارد و طی دو روز گذشته مفصل درباره جزئیات صحبت کردهایم.
اشتون در پاسخ به سئوال دیگری هدف از مذاکرات را این عنوان کرد که ایران به طرح اعتمادسازی که 1+5 به آن ارائه داده، پاسخ دهد تا فضایی برای مذاکرات جامع ایجاد شود و در نهایت اعتماد بیشتری حاصل شود.
وی گفت: ما بارها گفته ایم که نقطه نهایی چه باشد و ما و آژانس و همه می دانیم که مرحله نهایی چیست. کاترین اشتون تنها به سئوالات خبرنگاران خارجی پاسخ داد و به سئوال خبرنگار صدا و سیما درباره اینکه چرا فقط ایران باید اعتمادسازی کند و 1+5 نه، پاسخی نداد.
«وندی شرمن» معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا، «سایمون گس» سفیر اسبق انگلیس در ایران، «ما ژائوشو» دستیار وزیر خارجه چین، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه، «ژاک اودیبر» مدیرکل وزارت خارجه فرانسه و «هانس دیتر لوکاس» از مقامات ارشد وزارت خارجه آلمان بر سر یک میز با «سعید جلیلی» دبیر شورای عالی امنیت ملی، «سید عباس عراقچی» معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه، «علی باقری» معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیر شورای عالی امنیت ملی، «حمیدرضا عسگری» مشاور وزارت امور خارجه، «رسول موحدیان» سفیر سابق ایران در لندن و «مهدی صفری» سفیر ایران در پکن طی این 2 روز به گفتوگو و تبادلنظر پرداختند.
تاکنون سه دور مذاکره بین ایران و گروه 1+5 در ژنو و دو دور در استانبول، یک دور در بغداد و یک دور در مسکو و یک دور هم در آلماتی قزاقستان برگزار شده است.
تیر ماه 1387، مهر ماه 1388، آذر ماه 1389 به ترتیب مذاکرات ژنو یک، دو و سه برگزار و استانبول بهمن 1389 و همچنین 26 فروردین ماه 1391 میزبان دور بعدی گفتوگوها بود. این مذاکرات سوم و چهارم خرداد در بغداد و 29 و 30 خرداد ماه در مسکو و هشتم و نهم اسفند ماه 1391 در آلماتی برگزار شد.