یک تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: برخلاف نظر بسیاری بنده معتقدم مذاکرات «آلماتی۲» نه شکست خورد و نه به بن بست رسید و حتی این دور از مذاکرات موفقیت آمیزترین مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ بوده است.
دکتر علی بیگدلی، استاد روابط بین الملل دانشگاه با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو گفت: این دور از مذاکرات به این دلیل موفقیت آمیز بود که به گفته خانم کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره کننده گروه ۱+۵، بر خلاف مذاکرات پیشین، هیاتهای مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ برای نخستین بار در «آلماتی۲» به جزییات و ریشه اختلافات و معلول به وجود آمدن تمامی علتها حول محور برنامه هستهای ایران پرداختند.
وی افزود: نزدیک به ۹ دور هیاتهای مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ با یکدیگر مذاکره کردهاند اما هیچگاه دو طرف حاضر نشده بودند تا درباره معلولها صحبت کنند تا علتها.
تحلیلگر مسائل بین الملل با بیان اینکه ریشه اختلاف جمهوری اسلامی و غرب برنامه هستهای ایران نیست گفت: گروه میانجیان بین المللی حل و فصل مناقشه هستهای ایران موسوم به گروه ۱+۵ در حالی تشکیل شد تا درباره برنامه هستهای ایران با مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران مذاکره کند که اساسا اختلاف ایران و غرب بر سر نحوه، ادامه یا ابعاد فعالیتهای هستهای ایران نیست.
بیگدلی افزود: موضوع برنامه هستهای، حقوق بشر یا سایر موضوعات مناقشه برانگیز جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی عملا در حاشیه قرار دارد و اصل اختلافات غرب با ایران غیر از این موضوعات است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: امینت اسرائیل، حمایتهای از گروههای نظامی و شبهه نظامی همچون حماس و حزب الله لبنان که اتفاقات تهدیدی علیه امنیت اسرائیل محسوب میشوند اصلیترین مبنا و معلول بروز علت اختلافات جمهوری اسلامی ایران و غرب بر سر برنامه هستهای ایران محسوب میشود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در پایان مذاکرات «آلماتی۲» سعید جلیلی سرپرست هیات مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران به موضوعی اشاره کرد که حکایت از ریشه اختلاف ایران با غرب داشت.
بیگدلی تصریح کرد: جلیلی در کنفرانس خبری پس از پایان مذاکرات «آلماتی۲» خواستار خاتمه دادن غربیها به رفتارهای خصمانه خود علیه ایران شد این هم مبنای اختلاف جمهوری اسلامی ایران با غرب است. به هر حال دو طرف به نحوی به هیچ وجه به یکدیگر اعتماد ندارند، از یک سو جمهوری اسلامی ایران گمان میکند که هدف غرب نه حل مسئله هستهای ایران بلکه براندازی حکومت فعلی در ایران است و از سوی دیگر غرب گمان میکند که ایران در صدد دستیابی به سلاح هستهای به منظور افزایش تهدیدها علیه اسرائیل است.
تحلیلگر مسائل بین الملل تاکید کرد: بر این اساس در تمامی مذاکرات هستهای پیشین میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ دو طرف بدون در نظر گرفتن معلولها یک راست سراغ بررسی علتی رفتند که در ظاهر در متن بود و در باطن در حاشیه.
بیگدلی در ادامه گفت: با این حال به نظر میرسد که کم کم دو طرف با کسب تجربه از مذاکرات پیشین به این نتیجه رسیدهاند که باید جزئیتر با یکدیگر مذاکره کنند و همان طور که کاترین اشتون، سرپرست هیات مذاکره کننده گروه ۱+۵ اعلام کرد در این مذاکرات برای نخستین بار دو طرف وار جزییات شدند.
وی افزود: در هر حال آنچه مسلم است همانطور که کاترین اشتون هم در پایان مذاکرات اشاره کرد، پاسخگویی به برخی سوالات جمهوری اسلامی ایران که در «آلماتی۲» به جزییات اختلافات ایران و غرب اشاره داشت خارج از حیطه و اختیارات هیاتهای مذاکره کننده بود از این روی گروه ۱+۵ درخواست کرد که مذاکرات برای کسب اطلاع از پایتختها متوقف شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بر این اساس این دور از مذاکرات به هیچ وجه شکست نخورده است چرا که برگزاری چهار دور مذاکره هیاتهای مذاکره کننده ایران و گروه ۱+۵ و چندین دور مذاکره دوجانبه نشان از جدیت دو طرف برای رسیدن به راه حلی به منظور پایان دادن به اختلافات داشت.