Quantcast
Channel: 19دی آنلاین
Viewing all articles
Browse latest Browse all 65938

محمد خوش چهره: ضرورت پرداخت كوپن كالاي اساسي به 5 دهك

$
0
0
یک اقتصاددان با تشبیه کشور به یک مصدوم؛ بر لزوم تدوین برنامه ای که شامل اقدامات آنی و بلند مدت است تاکید کرد. این اقتصاددان با بیان اینکه این مصدوم دچار شکستگی شده است گفت: کمبود و رکود تولید و بسياري ديگر از مشکلات اقتصادی قطعا با اقدامات آنی برطرف نمی شود و باید برنامه هاي میان مدت نيز نیز برای آن طراحی کرد. ولی در حال حاضر باید اقدامات آنی و کوتاه مدت مورد توجه قرار گیرد.

محمد خوش چهره در گفتگوی با الف در مورد تصویب طرحی یک فوریتی در جهت تأمین کالاهای اساسی برای اقشار کم درآمد در مجلس گفت : این طرح خوبی است و در راستای اقدامات آنی می تواند موثر باشد ولی کاستی هایی هم دارد که اگر به آن ها پرداخته نشود شکست خواهد خورد . یکی از ایرادات این است که حتی یک درصد دهک اول را نیز تحت پوشش قرار نمی دهد و به بیانی حتی ضعیفترین بخش از ضعیفترین قشر را پوشش نمی دهد.

وی با اشاره به اینکه می توان کارت سهیمه یا کارت اعتباری مواد غذایی برای اجراي اين طرح اختصاص داد گفت : دولت منابع گسترده ای از مابه التفاوت نرخ ارز که برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها داشت در اختیار دارد و می تواند با این منابع بالغ بر چهار یا ۵ دهک (معادل نیمی از جمعیت کشور ) را تحت پوشش سبد کالایی قرار دهد. همچنین منابع مالي جهت عملیاتی کردن این طرح وجود دارد.

خوش چهره تصریح کرد : دولت میزان مشخصی از اقلام اساسی مردم مانند گوشت ، مرغ ، برنج و .... را بسیار پایین تر از قیمت جاری و معادل نرخ این اجناس قبل از جهشی تورمی مي تواند تهیه کند و با اینکار فشارهای وارد بر اقشار مختلف ناشی از کاهش ارزش پول ملی را جبران کند.

وی در مورد طرح مجلس گفت: کارت‌های سهمیه غذایی که افراد با دارا بودن آن بتوانند گوشت ، روغن و امثال آن را با قیمت‌های نظارت شده تهیه کنند، یکی از راه‌های انجام این وظیفه است. البته این کار باید برای تمام اقشار کم‌درآمد از حقوق‌بگیران و تمام اقشاری که در فشار کاهش ارزش پول ملی قرار گرفته‌اند، انجام شود. بنابراین اینکه صرفا این اقدام را محدود به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد یا سازمان بهزیستی کنیم نمی‌تواند از جامعیت لازم برخوردار باشد؛ اگر چه این دسته آسیب‌پذیرتر از بقیه هستند.

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در مورد تجربه این طرح در کشورهای دیگر افزود : این خرابکاری که ما انجام دادیم تا حالا هیچ کشوری نکرده است که مردم به اين شكل تحت شرايط تضعیف پول ملی به ناحق قرار بگیرند و قدرت خرید ۷۵ درصد آنها گرفته شود . در این زمینه فقط شوروی سابق این تجربه را داشت که در اثر غفلت پیش آمده بود. روسیه که دارای ذخایر و معادن طلا ، نفت و ... بود در اوج اقتدارش ، پول ملی اش به سمت سقوط پیش رفت و تا دو سال صف های طولانی همراه با تحقیر مردم ایجاد شد و بعد از سه سال اين وضعيت توانست به حالت سابق برگردد.

وی ادامه داد: این طرح به دلیل تحت پوشش قرار دادن بخش کمی از مردم تبعیض آميز است. در حال حاضر دهک های اول تا چهارم به طور مستقیم تحت فشار تورمی قرار گرفته اند . دهک های ۴ تا ۶ با اضافه کار و تبدیل برخی دارایی ها به منابع مالی و یا گرفتن وام امور خود را رفع می کنند. اکنون اساتید دانشگاه نیز مصداق کامل "شاغلین فقیر" هستند. این واژه ای است که صندوق بین المللی پول برای شاغلینی که دچار فقر می شوند بکار می رود. افراد دهک های ۴ تا ۵ مجبور می شوند که اضافه کاری کنند و این باعث اختلالات در تنظیمات اجتماعی خانوادگی و غیره .. مي شود.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: اگر بتوانیم یک دوره شش ماهه را ساماندهی کنیم این فشارها و تحریم هایی را که هر روز مانند قطعات پازل در حال تکمیل شدن هستند را می توانیم بی اثر کنیم . تجربه نشان داده است که اینگونه تهییج کردن و بکار گرفتن تمام کشورها براي هم پیماني با آمریکا نمی تواند بیش از شش ماه طول بکشد و این اتحاد ادامه نمی یابد. خیلی از این کشورها عقب می کشند چونکه خود آنها هم متضرر می شوند و باید پاسخگوی مردم خود باشند.

اين استاد دانشگاه اعتقاد دارد که برنامه درمان اقتصاد کنونی را به صورت یک برنامه شش ماهه طراحی و هر سه ماه آن را تمدید کرد که طبق این برنامه سه ماه بعدی تا پایان انتخابات است و قطعا فضای سیاسی برای بسیاری ار موارد شفاف می شود.

وی یکی از اقدامات آنی را جلوگیری از بیکاری افراد و تعطیلی واحدها دانست و گفت: من قبلا به دوستان تصمیم گیر هم گفتم که با توجه به مشکلاتی که بر سر راه واحدهای تولیدی قرار گرفته با تعطیلی یا کاهش تولید واحدهای زیادی روبه رو هستیم و پیامد چنین مشکلی افزایش بیکاری است و مجلس اکنون باید با تصویب فوریت طرحی جلوی تعطیلی واحدها و اخراج کارگران را بگیرد.

به اعتقاد این اقتصاددان از دیگر اقدامات آنی برای اقتصاد ایران واصلی‌ترین موضوع، مقابله با کاهش ارزش پول ملی است که می‌تواند در اوج ناباوری باعث سقوط یک اقتصاد شود. در شرایط کنونی ارزش پول ملی در سراشیبی قرار گرفته و این کاهش ارزش می‌تواند درصورت تداوم تبدیل به یک چالش امنیتی شود.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: ما می توانیم از منابع فاز دوم هدفمندی یارانه ها نیروهایی را که در شرف بیکاری هستند را از بیکاری نجات دهیم . طبق برآورد ها از پایان آبان ماه تا آخر سال حدود ۵۰۰ هزار نفر و در بدبینانه ترین حالت حدود دو برابر این تعداد از کار بیکار می شوند بنابراین پرداخت حقوق ماهانه این افراد و جلوگیری از فقیر شدن انها ضروری است پس بهتر است این افراد به صورت آبرومندانه در کار خود مشغول باشند و دولت به واحدهای تولیدی کمک کند.

نماینده اسبق مجلس گفت : یک تناقض و تحلیل در روش ها و سلیقه ها بین مجلس و دولت وجود دارد . شاید نگرانی مجلس این باشد که دولت به خیلی از اموری که به نظر عقلانی است نمی پردازد . نباید سکان را را به طور مطلق از دست دولت گرفت و باید اجازه داد که دولت کماکان سکاندار باشد ولی لرزش ها و لغزش هایی که وجود دارد را در قالب یک قانون تحت عنوان فوریت های قانونی تصویب کند.

خوش چهره اظهار داشت: ثابت نگه داشتن قیمت ها ، تامین کالای اساسی ، نگه داشتن گروهی از شاغلین که در حال اخراج هستند باید در دستور کار قرار بگیرد . من اعتقاد دارم که اگر تحلیل های بیرونی را ببنیم متوجه می شویم که قطعا فضا دوستانه نخواهد شد ولی اگر بتوانیم در این ۶ ماه با برنامه مدون و اقدامات مناسب کشور را از این پیچ تند بگذرانیم مطمئنا موفق می شویم.

وی در پایان این دوره پیچ و گذر از شرایط فعلی را دوره نسبتا طولانی خواند و گفت: علیرغم اشتباه های که کردیم رفع این مشکلات اقتصادی و فشارها نيازمند یک دوره ۳ تا ۵ ساله است.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 65938

Trending Articles