دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به گروه 1+5 توصیه کرد که در مورد پیشنهاد ایران در آلماتی، فرصت را از دست ندهند و تامل کنند که بعدا مجبور نشوند بگویند در این باره صحبت کنیم.
به گزارش خبرنگار مهر، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان صبح امروز در نشست خبری در سرکنسولگری ایران در استانبول و پس از نشست چهار ساعته دیشب با کاترین اشتون ضمن تشکر از میزبانی ترکیه برای برگزاری این گفتگوها گفت: جمهوری اسلامی ایران بر مبنای یک منطق مشخص با ابتکار عمل های روشن و با توجه به اقتداری که امروز نظام جمهوری اسلامی ایران به پشتوانه ملی در عرصه ملی و منطقه ای دارد، چند دور از گفتگوهای هسته ای را با شش قدرت بزرگ جهانی داشته است.
وی افزود: در گفتگوهای اخیر پس از گفتگوهای مسکو که جمهوری اسلامی ایران یک طرح جامع را ارائه کرد، آنها قرار شد پاسخ طرح جامع ما را بیاورند.
جلیلی خاطرنشان کرد: هشت ماه طول کشید تا آنها بتوانند پاسخی برای پیشنهادهای ایران در مسکو تهیه کنند و به همین خاطر پس از هشت ماه آنها در آلماتی پیشنهادهایی را مطرح کردند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: آنها در آلماتی پیشنهاد خود را ارائه کردند و ما اعلام آمادگی کردیم ظرف کمتر از یکماه پاسخ خود را به آنها ارائه دهیم و به همین دلیل در آلماتی دو اعلام کردیم جمهوری اسلامی ایران آماده است برای اینکه بر مبنای همان منطق و ابتکار عمل هایی که دارد و با استفاده از اقتدار ملی و منطقه ای در زمینه یک طرح جامع و همچنین گام های مشخص توافق هایی را داشته باشد.
وی تاکید کرد: بعد از دو روز گفتگوهای مفصل در آلماتی دو آنها به این جمع بندی رسیدند که باید در این باره با پایتخت های خود مشورت کنند و نظر جمع بندی را خانم اشتون ظرف چند روز به من اعلام کنند.
جلیلی با اشاره به اینکه این چند روز طولانی شد و تقریبا نزدیک به 40 روز طول کشید تا اینکه خانم اشتون اعلام آمادگی کرد تا گفتگو کند، اظهار داشت: گفتگوهای شب گذشته مفید بود همانطور که خانم اشتون نیز در پایان گفتگو اعلام کردند که مفید بوده است.
نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: قرار شد با ایده های جدید روی این موضوع تأملات بیشتری صورت بگیرد و گفتگوها را ادامه بدهیم.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران در وین نیز گفتگوهای خوبی با آژانس بین المللی انرژی اتمی داشت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به این سئوال که پیشنهادات ایران در مسکو چه بوده است که اکنون بحث پیشنهادات جدید مطرح شده و پیشنهادات مسکو مورد قبول 1+5 واقع نشده است، بیان کرد: ما در مسکو پیشنهادهای جامعی را ارائه کردیم برای اینکه در همه زمینه ها به توافق جامع برسیم.
وی افزود: در آلماتی پیشنهاد دادند که به جای شروع از یک طرح جامع با یک گام حرکت را آغاز کنیم. در آلماتی 2 به آنها پاسخ دادیم که برای آن گام هم می توان حرکت هایی را شروع کرد اما گام ها باید متقابل و متوازن باشد.
اگر از فرصت ها استفاده نکنند از دست می رود
جلیلی با اشاره به گفتگوهای شب گذشته اش با کاترین اشتون اظهار داشت: شب گذشته در این باره صحبت کردیم که با چه ایده هایی گام ها را متعادل و متوازن کنیم.
وی افزود: گاهی اوقات فرصت هایی ایجاد می شود که اگر آنها استفاده نکنند باعث از دست رفتن فرصت ها خواهد شد.
جلیلی به بیانیه تهران اشاره کرد و گفت: وزرای خارجه ترکیه و برزیل به تهران آمدند، گفتگوهایی انجام شد و بیانیه تهران آماده شد. این فرصتی بود و تمام بیانیه نیز بر این اساس بود که چطور سوخت هسته ای ایران تامین شود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: آنها به جای استفاده از این فرصت بیانیه تهران را رد کردند و قطعنامه را صادر کردند.
جلیلی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر مبنای حقوق مسلم در ان پی تی سوخت 20 درصد را تولید کرد. آنها فرصت بیانیه تهران را از دست دادند و امروز تمام بحثشان در آلماتی 1 این است که درباره تولید سوخت 20 درصد در تهران صحبت کنیم.
وی خاطر نشان کرد: توصیه ما همیشه به آنها این بوده است که وقتی فرصت را از دست بدهید پیشرفت ملت ایران بر اساس حقوق قانونی اش متوقف نمی شود و امیدواریم همان طور که آنها زمانی فرصت بیانیه تهران را از دست دادند و امروز بحثشان همان است درباره پیشنهاد ما در آلماتی این فرصت را از دست ندهند و تامل کنند که بعدا مجبور نشوند بگویند در این باره صحبت کنیم.
جلیلی تاکید کرد: پیشنهادهای ایران در آلماتی 2 سازنده و فرصتی برای همکاری بود. امیدواریم آنها بتوانند استفاده لازم را از این فرصت برای همکاری داشته باشند.