شهردار تهران و عضو ائتلاف 2+1 اصولگرايان براي انتخابات رياست جمهوري با بيان اينكه هدفمندی سیاستبازانه اجرا شد به تشريح وضعيت اقتصادي امروز كشور پرداخت و اظهار داشت: بخشی از مشکلاتمان به تحریم بر مي گردد؛ ولي اعتقادم اين است كه سهم اصلی در این مورد مربوط به مديريت ناكارامد است و سهم تحریم ها در مقابل ناکارآمدی مدیریتی اندك است.چون حتی تحريم را هم می توان از طريق يك مديريت درست و هوشمندانه به فرصت بدل کرد.
محمد باقر قالیباف كه امروز یکی از جدی ترین کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم به شمار میرود در گفتگو با خبرگزاري مهر در پاسخ به اين سوال كه رفتار اخیر برخی از رسانه های دولتی و منتسب به دولت علیه شخص شما و شهرداری تهران است.آنها بارها ادعا کرده اند که اسناد و پرونده های عجیب و غریب زیادی در مورد فعاليت هاي شهرداري وجود دارد، پاسخ شما چیست؟ گفت: من موضوع را در دوسطح مي بينم. یک سطح اصل این مطلب است که اگر کسی بیاید و بگوید من میخواهم افشاگري انجام بدهم و این رفتار را پايه اهداف سياسي خود قرار بدهد کسانی که این کار را دنبال می کنند؛ باید بدانند که این گونه رفتار مطابق فرمايش مقام معظم رهبري حتما کار غلطی است و از همان اقداماتی است که به تعبیر ایشان هم خلاف شرع ، هم خلاف اخلاق و هم خلاف قانون است. اين كارها نشانه فساد سياست در كشور ماست. به هر حال اگر شهرداری تهران یک اشکالی دارد و کسی می خواهد این ایراد را نگه دارد و در روز مبادا آن را مورد استفاده قرار دهد، این کار با کدام یک از مبانی دینی ، احادث، روایات، قرآن و قانون سنخیت دارد؟ هر کس این کار را می کند، بداند حتما این اقدام یک کار شیطانی است و بهتر است رسانه ها و مردم و نخبگان چنین اقداماتی را تقبیح کنند و نگذارند این رفتارها به یک فرهنگ تبدیل بشود.رويه طبيعي و درست اين است كه اگر اشكالي هست بايد به دستگاههاي نظارتي و قضايي جهت رسيدگي ارائه شود.
وي ادامه داد: بحث دوم در مورد خاص بنده است كه مثلا بخواهند عليه من مطلبي را طرح كنند .ببينيد يك وقت ادعاديي در مورد شخص قاليباف مطرح مي شود؛ يك وقت در مورد نهاد شهرداري تهران.
عضو ائتلاف 2+1 اصولگرايان افزود: من همیشه گفته ام که هر کسی نسبت به شخص قالیباف حرف و مطلبی دارد؛ آزاد است آنرا منتشر کند، منتهی به شرط اینکه همراه با سند و مدرک باشد نه صرفا حرفهای بی پايه و اساس. مثلا ممکن است کسی بگوید که آقای قالیباف كار اقتصادي مي كند. اشکالی ندارد اگر کسی توانست در این کشور ثابت کند که قالیباف فعالیت اقتصادی شخصی حتی از نوع مباح و مجاز آن را انجام می دهد، من قبول می کنم. بنده حتی فعالیت اقتصادی شخصی مباح هم انجام نمی دهم چرا که از زمانی که یک بچه رزمنده بوده ام تا امروز در هرکجا که بوده ام و کار کرده ام فقط با دریافت حقوق از همان جا ارتزاق کرده ام.
جامعه امروز از دلایل بگمبگمها آگاه شده است
شهردار تهران در پاسخ به اين سوال كه همانطور كه شما گفتيد الان فضاي تخريب و افشاگري در فضاي سياسي وجود دارد و حتي برخي گروهها فعاليت سياسي خود را بر آن استوار كرده اند، به نظرشما واكنش جامعه و مردم به اين اقدامات چگونه است، گفت: من فکر می کنم که امروز دیگر فضای بگم بگم گذشته و این شگرد قدیمی شده است. جامعه ما هم از اهداف اينگونه رفتارها آگاه است و مردم از اينگونه اعمال دوري مي كنند.
قاليباف ادامه داد: در حوزه اقتصادي هم امروز، مدیریت صحیح شاه كليد حل چالش ها و دغدغه های مردم کشور است. مردم از یک روستایی عزیز زحمتکش گرفته تا کسی که در مرکز کشور زندگی می کند و کسی که در حوزه بازرگانی و اقتصاد تلاش می کند و آن فردی که در حوزه کشاورزی در حال تلاش است همه درگير یک کلاف سردرگم هستند. آن روستایی در تامین معیشت و درمانش و آن سرمایه گذار هم در حوزه سرمایه گذاری دچار مشکل شده اند اگر از من سئوال کنید که راه حل این مشکلات چیست؟ می گویم با این وضعیت کنونی اگر دهها اقتصاددان هم بیایند و در پست ریاست جمهوری قرار بگیرند و دهها تئوری اقتصادی نیز بنویسند این مشکلات برطرف نخواهد شد؛ چون اگرچه چالش ما اقتصادی هست، ولی راه حلش اقتصادی نیست. دلیل این حرفم هم روشن است، ما در یک دوره شش ساله شاهد افزایش 5 برابری درآمد کشور نسبت به گذشته بوده ایم اما باز هم وضعیت اقتصادی مان خراب تر شده است . این نشان می دهد که درآمد و پول مشکل کشور نیست . ما وقتی نفت را 10 دلار می فروشیم دچار اشکالیم و وقتی هم که نفت را 120 دلار می فروشیم؛ باز هم دچار مشکل هستیم. نفتمان را تحریم می کنند همان مشکلی را داریم که در زمان بدون تحریم هم داشته ایم. پس بنابراين ریشه اصلی مشکل ما اقتصادی و تئوری اقتصادی نیست؛ بلکه چالش اصلی، مدیریتی است.
وي افزود: امروز علاوه بر مدیریت غلط، سیاست زدگی هم برروی اقتصاد ما سایه انداخته است.یعنی امروز مدیریت غلط توام با سیاست زدگی اقتصاد ما را به این روز انداخته و این موضوع با تئوری و نگاه اقتصادی حل نمی شود بلکه احتیاج به یک مدیریت قوی و درست دارد.
در هدفمندی سیاستبازانه عمل شد
شهردار تهران ادامه داد: مثال مشخص آن هم فراوان است ما وقتی می خواهیم طرح هدفمندی یارانه ها را اجرا کنیم سیاست بازانه عمل می کنیم یعنی آن بخشی را که مربوط به پرداخت نقدی است و جلوی دید مردم است به مردم می دهیم ولی آن بخشی که باید به حوزه تولید بدهیم وخیلی دیده نمی شود را نمی دهیم. نتیجه اش این می شود که تولید در کشور می خوابد و طرح به این مهمی که باید آثار مفیدش را در اقتصاد کشور ملاحظه کنیم، دیده نمی شود.
شهردار تهران اظهار داشت: عدم توجه به موضوع تولید در هدفمند کردن یارانه ها باعث شد که ایجاد دو میلیون شغلی که قرار بود محقق شود،تحقق نيافت و مورد غفلت قرار گرفت. لذا من معتقدم اصل چالش ها، چالش های مدیریتی است که البته با اصلاح در سیستم مدیریتی کشور به سرعت قابل حل و فصل است و مطمئنم که با اصلاح مدیریت به سرعت می توان سایر موضوعات و چالش ها را در مدار درست قرار داده و نابسامانی ها را برطرف کرد.
مدیریت ناکارآمد دلیل اصلی مشکلات امروز
وي در پاسخ به اين سوال كه برخي در مورد مشكلات اقتصادی کشور موضوع تحريم ها را مطرح مي كنند و معتقدند كه مسئله و چالش اصلي در تحريم ها نهفته است. ديدگاه شما در اين مورد چيست؟ اظهار داشت:البته قبول دارم که بخشی از مشکلاتمان به تحریم بر مي گردد؛ ولي اعتقادم اين است كه سهم اصلی در این مورد مربوط به مديريت ناكارامد است و سهم تحریم ها در مقابل ناکارآمدی مدیریتی اندك است.چون حتی تحريم را هم می توان از طريق يك مديريت درست و هوشمندانه به فرصت بدل کرد. در بحث تحريم ها دیدیم كه دشمن فشار خود را بر حوزه اي متمرکز كرد كه احساس مي كرد ما در آنجا ضعف مدیریت و عملکرد داریم و آسيب پذير هستيم. وقتي شما بدون هيچ انضباطي پول به جامعه تزريق و تورم ايجاد كنيد اثر آن، در درازمدت کاهش ارزش پول ملي است. این کارهاست که زمینه و بستر را براي آسيب پذيري ما در مقابل تحريم فراهم مي کند، و اين نابساماني ها را پيش مي آورد كه مثلا می بینیم بازار ارز ما يكسال است که دچار تلاطم هاي عجيبي شده است. اگر ما طي سالهاي گذشته به واسطه برخی اهداف خاص و كوتاه مدت، درآمدهايمان را اتلاف نمی کردیم و حجم نقدینگی مان را به اين حجم فعلی نمي رسانديم و با مديريت غير علمي و هيجاني،فضاي كسب و كار را تخريب نمي كرديم، آسیب پذیریمان بسیار کمتر بود و طبعا فضای اثر گذاری دشمن هم محدود می شد. راه حل این مشکلات همانطور که گفتم یک مدیریت علمی و هوشمندانه است که ما از طریق آن می توانیم آسیب پذیری مان را کاهش و اقتصادمان را به طور اصولی رونق بدهیم. فرمایشات رهبر انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی هم معطوف بر همین موضوع است.
هدفمندی باید موجب بهبود وضعیت مردم شود
شهردار تهران به اين سوال كه یکی از موضوعات مهم مورد توجه مردم موضوع هدفمندی یارانه ها و چگونگی ادامه آن در دولت آینده است. در مورد اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها هم الان اختلافاتی بین مجلس و دولت وجود دارد. به فرض اینکه شما رئیس دولت آینده باشید در این مورد طبیعتا با تعهداتی مواجه خواهید بود که دولت قبل ایجاد کرده است، اگر بخواهید خیلی صریح با مردم سخن بگویید در خصوص ادامه این طرح چه خواهید کرد و نظرتان چیست؟ اينگونه پاسخ داد: اولا من بر این باور هستم که هدفمند کردن یارانه ها یکی از تصمیمات درستی بود که در کشور اجرا شد یعنی اساس کار درست بوده و همه صاحب نظران هم بر این عقیده هستند که این کار باید انجام شود حتی بنده معتقدم هدفمندی یارانه ها با یک دهه تاخیر در کشور انجام شده است یعنی این کار باید یک دهه پیش اتفاق می افتاد پس اصل هدفمند کردن یارانه ها درست است؛ ولی هدفمندی یک بسته جامع و کامل است که نمی توان یک بخشی از آن را اجرا کرد و بخشی دیگر را اجرا نکرد.
وي افزود: بنده معتقدم طرح هدفمندی یارانه ها در بخش مربوط به پرداخت یارانه به مردم در برگیرنده یک سلسله اقداماتی است که بخشی از آن باید به صورت مستقیم و بخشی دیگر به صورت غیر مستقیم انجام شود. لذا اعتقاد دارم اصل پرداخت یارانه به مردم همچنان باید ادامه یابد اما به صورت هدفمند و بگونه ای که موجب بهبود در وضعیت مردم و کشور بشود.
شهردار تهران گفت: در اجرای هدفمندی یارانه ها نباید شرایط به گونه ای باشد که وقتی از مردم سئوال می شود یارانه می خواهید یا علاقه مند به کنترل تورم هستید، اکثریت قریب به اتفاق بر کنترل تورم تاکید کنند. یعنی در کنار پرداخت یارانه ها (حتی افزایش آنها در صورت لزوم) باید به سایر شاخص های اقتصادی به ویژه کنترل تورم هم توجه شود.
قاليباف اضافه كرد: لذا یکی از موضوعات مهم در این مورد مسئله کنترل تورم است. یکی دیگر از مسائل مهم حمایت از بخش تولید و کار و سرمایه ملی و بهبود فضای کسب و کار است که الان وضع مناسبی ندارد. طبیعتا مطلوب ترین سیاستی که در ادامه هدفمندی یارانه ها در کشور می توان دنبال کرد، اتخاذ یک رویکرد جامع خواهد بود که ضمن پرداخت یارانه نقدی جهت حفظ قدرت خرید مردم، سیاست های زیر بنایی کنترل تورم و حمایت و تشویق تولید هم صورت پذیرد.
عضو ائتلاف 1+2 اصولگرايان درباره اينكه یک مشکل این است که درآمد دولت در بخش پرداخت یارانه نقدی بسیار کمتر از حد انتظار است و آن طور که عنوان می شود تنها نیمی از انتظارات و توقعاتی که ایجاد شده است از محل درآمد هدفمندی محقق می شود برای تامین منابع این طرح چه باید کرد؟ نيز گفت:البته با روندی که اکنون وجود دارد هر چقدر هم که دولت درآمد ایجاد کند خودش آن را می بلعد. یعنی هزینه های دولت به گونه ای است که دولت همواره با مشکل تامین منابع مواجه است چه برای پرداخت یارانه ها و چه کارهای دیگر. در این مورد یک مثال از شهرداری تهران برای شما بیان می کنم. شهرداری تهران زمانی که 1000 میلیارد تومان درآمد داشت، 300 میلیارد تومان یعنی 33 درصد آن را به هزینه های جاری اختصاص می داد. به نظر شما امروز که درآمد شهرداری بیش از 10 هزار میلیارد تومان است، هزینه جاری آن چقدر است؟ اگر بنا بود بر مبنای همان 33 درصد، هزینه جاری شهرداری بالا برود، امروز باید بالغ بر 4 هزار میلیارد تومان هزینه جاری می داشتیم، اما امروز سهم هزینه جاری شهرداری به 12 درصد رسیده است. یعنی ما اجازه نداده ایم میزان هزینه های جاری افزایش پیدا کند.
وي در پاسخ به اين سوال كه برخی حضور شما را در رأس دولت آینده نوعی بازگشت به گذشته می دانند و عنوان مي كنند یک مدلی مانند دولت سازندگی حاکم خواهد شد. آیا این تحلیل را قبول دارید و اصولاً وجه تمایز شما با آقای هاشمی، گرایش ها و دولت ایشان چیست؟ گفت: این سئوال مهمی است و پاسخ به آن نیاز به توضیح دارد. نكته اول اينكه مردم ما باهوش تر از این هستند که بخواهند بازگشت به گذشته داشته باشند.نگاه مردم همواره روبه جلو است. ضمن اینکه بنده معتقدم نوع مدیریت و نگاه من با آقای هاشمی بسیار متفاوت است و بر همین اساس بنده شاید جزو اولین کسانی بودم که در سال 73 به ایشان و روند دولت ایشان انتقاد کردم. این موضوع را بطور مفصل زمانی با آقای هاشمی در میان گذاشتم که در قرارگاه سازندگی بودم و مثالی هم برای ایشان از مدل مدیریت در دوران دفاع مقدس در بکارگیری نیروهای بسیجی در کنار دیگر سازمانها آوردم.در انتقادي كه در آن زمان مطرح كردم اين نكته را عنوان كردم كه توسعه و پيشرفت ما بايد مبتني بر هویت و رويكرد اسلامي و تلقي ديني از انسان شكل بگيرد.
کارنامه قابل توجهی ندارند به ارائه شعار بسنده می کنند
قاليباف در پايان گفت: بعضی ها به خاطر اینکه در گذشته و عملکردشان کارنامه قابل توجهی ندارند تنها به ارائه شعار بسنده می کنند مثلا می گویند ما می خواهیم به گفتمان سوم تیر پایبند باشیم، اشکالی ندارد؛سوم تیر از آن انقلاب است، شعارهایش شعارهای انقلاب و دفاع مقدس است به شرط اینکه افراد مدعی به آن شعارها پایبند باشند. اما متاسفانه در عمل نشان دادند که رفتار و کردارشان در ابعاد مختلف، متفاوت با سوم تیر وشعارهای آن است. لذا اینگونه افراد نمی توانند بیایند و دیگران را متهم کنند که مثلا دنبال رجعت به گذشته هستند. بنده بارها گفته ام که مدیریت ما یک مدیریت جهادی و مبتنی بر فرهنگ اسلامی است و پیشرفت و توسعه ای که ما دنبالش هستیم همان پیشرفت اسلامی، انقلابی و ایرانی است که اساس آن پیشرفت تومان مادی و معنوی و رشد و تعالی انسانهاست.
محمد باقر قالیباف كه امروز یکی از جدی ترین کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم به شمار میرود در گفتگو با خبرگزاري مهر در پاسخ به اين سوال كه رفتار اخیر برخی از رسانه های دولتی و منتسب به دولت علیه شخص شما و شهرداری تهران است.آنها بارها ادعا کرده اند که اسناد و پرونده های عجیب و غریب زیادی در مورد فعاليت هاي شهرداري وجود دارد، پاسخ شما چیست؟ گفت: من موضوع را در دوسطح مي بينم. یک سطح اصل این مطلب است که اگر کسی بیاید و بگوید من میخواهم افشاگري انجام بدهم و این رفتار را پايه اهداف سياسي خود قرار بدهد کسانی که این کار را دنبال می کنند؛ باید بدانند که این گونه رفتار مطابق فرمايش مقام معظم رهبري حتما کار غلطی است و از همان اقداماتی است که به تعبیر ایشان هم خلاف شرع ، هم خلاف اخلاق و هم خلاف قانون است. اين كارها نشانه فساد سياست در كشور ماست. به هر حال اگر شهرداری تهران یک اشکالی دارد و کسی می خواهد این ایراد را نگه دارد و در روز مبادا آن را مورد استفاده قرار دهد، این کار با کدام یک از مبانی دینی ، احادث، روایات، قرآن و قانون سنخیت دارد؟ هر کس این کار را می کند، بداند حتما این اقدام یک کار شیطانی است و بهتر است رسانه ها و مردم و نخبگان چنین اقداماتی را تقبیح کنند و نگذارند این رفتارها به یک فرهنگ تبدیل بشود.رويه طبيعي و درست اين است كه اگر اشكالي هست بايد به دستگاههاي نظارتي و قضايي جهت رسيدگي ارائه شود.
وي ادامه داد: بحث دوم در مورد خاص بنده است كه مثلا بخواهند عليه من مطلبي را طرح كنند .ببينيد يك وقت ادعاديي در مورد شخص قاليباف مطرح مي شود؛ يك وقت در مورد نهاد شهرداري تهران.
عضو ائتلاف 2+1 اصولگرايان افزود: من همیشه گفته ام که هر کسی نسبت به شخص قالیباف حرف و مطلبی دارد؛ آزاد است آنرا منتشر کند، منتهی به شرط اینکه همراه با سند و مدرک باشد نه صرفا حرفهای بی پايه و اساس. مثلا ممکن است کسی بگوید که آقای قالیباف كار اقتصادي مي كند. اشکالی ندارد اگر کسی توانست در این کشور ثابت کند که قالیباف فعالیت اقتصادی شخصی حتی از نوع مباح و مجاز آن را انجام می دهد، من قبول می کنم. بنده حتی فعالیت اقتصادی شخصی مباح هم انجام نمی دهم چرا که از زمانی که یک بچه رزمنده بوده ام تا امروز در هرکجا که بوده ام و کار کرده ام فقط با دریافت حقوق از همان جا ارتزاق کرده ام.
جامعه امروز از دلایل بگمبگمها آگاه شده است
شهردار تهران در پاسخ به اين سوال كه همانطور كه شما گفتيد الان فضاي تخريب و افشاگري در فضاي سياسي وجود دارد و حتي برخي گروهها فعاليت سياسي خود را بر آن استوار كرده اند، به نظرشما واكنش جامعه و مردم به اين اقدامات چگونه است، گفت: من فکر می کنم که امروز دیگر فضای بگم بگم گذشته و این شگرد قدیمی شده است. جامعه ما هم از اهداف اينگونه رفتارها آگاه است و مردم از اينگونه اعمال دوري مي كنند.
قاليباف ادامه داد: در حوزه اقتصادي هم امروز، مدیریت صحیح شاه كليد حل چالش ها و دغدغه های مردم کشور است. مردم از یک روستایی عزیز زحمتکش گرفته تا کسی که در مرکز کشور زندگی می کند و کسی که در حوزه بازرگانی و اقتصاد تلاش می کند و آن فردی که در حوزه کشاورزی در حال تلاش است همه درگير یک کلاف سردرگم هستند. آن روستایی در تامین معیشت و درمانش و آن سرمایه گذار هم در حوزه سرمایه گذاری دچار مشکل شده اند اگر از من سئوال کنید که راه حل این مشکلات چیست؟ می گویم با این وضعیت کنونی اگر دهها اقتصاددان هم بیایند و در پست ریاست جمهوری قرار بگیرند و دهها تئوری اقتصادی نیز بنویسند این مشکلات برطرف نخواهد شد؛ چون اگرچه چالش ما اقتصادی هست، ولی راه حلش اقتصادی نیست. دلیل این حرفم هم روشن است، ما در یک دوره شش ساله شاهد افزایش 5 برابری درآمد کشور نسبت به گذشته بوده ایم اما باز هم وضعیت اقتصادی مان خراب تر شده است . این نشان می دهد که درآمد و پول مشکل کشور نیست . ما وقتی نفت را 10 دلار می فروشیم دچار اشکالیم و وقتی هم که نفت را 120 دلار می فروشیم؛ باز هم دچار مشکل هستیم. نفتمان را تحریم می کنند همان مشکلی را داریم که در زمان بدون تحریم هم داشته ایم. پس بنابراين ریشه اصلی مشکل ما اقتصادی و تئوری اقتصادی نیست؛ بلکه چالش اصلی، مدیریتی است.
وي افزود: امروز علاوه بر مدیریت غلط، سیاست زدگی هم برروی اقتصاد ما سایه انداخته است.یعنی امروز مدیریت غلط توام با سیاست زدگی اقتصاد ما را به این روز انداخته و این موضوع با تئوری و نگاه اقتصادی حل نمی شود بلکه احتیاج به یک مدیریت قوی و درست دارد.
در هدفمندی سیاستبازانه عمل شد
شهردار تهران ادامه داد: مثال مشخص آن هم فراوان است ما وقتی می خواهیم طرح هدفمندی یارانه ها را اجرا کنیم سیاست بازانه عمل می کنیم یعنی آن بخشی را که مربوط به پرداخت نقدی است و جلوی دید مردم است به مردم می دهیم ولی آن بخشی که باید به حوزه تولید بدهیم وخیلی دیده نمی شود را نمی دهیم. نتیجه اش این می شود که تولید در کشور می خوابد و طرح به این مهمی که باید آثار مفیدش را در اقتصاد کشور ملاحظه کنیم، دیده نمی شود.
شهردار تهران اظهار داشت: عدم توجه به موضوع تولید در هدفمند کردن یارانه ها باعث شد که ایجاد دو میلیون شغلی که قرار بود محقق شود،تحقق نيافت و مورد غفلت قرار گرفت. لذا من معتقدم اصل چالش ها، چالش های مدیریتی است که البته با اصلاح در سیستم مدیریتی کشور به سرعت قابل حل و فصل است و مطمئنم که با اصلاح مدیریت به سرعت می توان سایر موضوعات و چالش ها را در مدار درست قرار داده و نابسامانی ها را برطرف کرد.
مدیریت ناکارآمد دلیل اصلی مشکلات امروز
وي در پاسخ به اين سوال كه برخي در مورد مشكلات اقتصادی کشور موضوع تحريم ها را مطرح مي كنند و معتقدند كه مسئله و چالش اصلي در تحريم ها نهفته است. ديدگاه شما در اين مورد چيست؟ اظهار داشت:البته قبول دارم که بخشی از مشکلاتمان به تحریم بر مي گردد؛ ولي اعتقادم اين است كه سهم اصلی در این مورد مربوط به مديريت ناكارامد است و سهم تحریم ها در مقابل ناکارآمدی مدیریتی اندك است.چون حتی تحريم را هم می توان از طريق يك مديريت درست و هوشمندانه به فرصت بدل کرد. در بحث تحريم ها دیدیم كه دشمن فشار خود را بر حوزه اي متمرکز كرد كه احساس مي كرد ما در آنجا ضعف مدیریت و عملکرد داریم و آسيب پذير هستيم. وقتي شما بدون هيچ انضباطي پول به جامعه تزريق و تورم ايجاد كنيد اثر آن، در درازمدت کاهش ارزش پول ملي است. این کارهاست که زمینه و بستر را براي آسيب پذيري ما در مقابل تحريم فراهم مي کند، و اين نابساماني ها را پيش مي آورد كه مثلا می بینیم بازار ارز ما يكسال است که دچار تلاطم هاي عجيبي شده است. اگر ما طي سالهاي گذشته به واسطه برخی اهداف خاص و كوتاه مدت، درآمدهايمان را اتلاف نمی کردیم و حجم نقدینگی مان را به اين حجم فعلی نمي رسانديم و با مديريت غير علمي و هيجاني،فضاي كسب و كار را تخريب نمي كرديم، آسیب پذیریمان بسیار کمتر بود و طبعا فضای اثر گذاری دشمن هم محدود می شد. راه حل این مشکلات همانطور که گفتم یک مدیریت علمی و هوشمندانه است که ما از طریق آن می توانیم آسیب پذیری مان را کاهش و اقتصادمان را به طور اصولی رونق بدهیم. فرمایشات رهبر انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی هم معطوف بر همین موضوع است.
هدفمندی باید موجب بهبود وضعیت مردم شود
شهردار تهران به اين سوال كه یکی از موضوعات مهم مورد توجه مردم موضوع هدفمندی یارانه ها و چگونگی ادامه آن در دولت آینده است. در مورد اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها هم الان اختلافاتی بین مجلس و دولت وجود دارد. به فرض اینکه شما رئیس دولت آینده باشید در این مورد طبیعتا با تعهداتی مواجه خواهید بود که دولت قبل ایجاد کرده است، اگر بخواهید خیلی صریح با مردم سخن بگویید در خصوص ادامه این طرح چه خواهید کرد و نظرتان چیست؟ اينگونه پاسخ داد: اولا من بر این باور هستم که هدفمند کردن یارانه ها یکی از تصمیمات درستی بود که در کشور اجرا شد یعنی اساس کار درست بوده و همه صاحب نظران هم بر این عقیده هستند که این کار باید انجام شود حتی بنده معتقدم هدفمندی یارانه ها با یک دهه تاخیر در کشور انجام شده است یعنی این کار باید یک دهه پیش اتفاق می افتاد پس اصل هدفمند کردن یارانه ها درست است؛ ولی هدفمندی یک بسته جامع و کامل است که نمی توان یک بخشی از آن را اجرا کرد و بخشی دیگر را اجرا نکرد.
وي افزود: بنده معتقدم طرح هدفمندی یارانه ها در بخش مربوط به پرداخت یارانه به مردم در برگیرنده یک سلسله اقداماتی است که بخشی از آن باید به صورت مستقیم و بخشی دیگر به صورت غیر مستقیم انجام شود. لذا اعتقاد دارم اصل پرداخت یارانه به مردم همچنان باید ادامه یابد اما به صورت هدفمند و بگونه ای که موجب بهبود در وضعیت مردم و کشور بشود.
شهردار تهران گفت: در اجرای هدفمندی یارانه ها نباید شرایط به گونه ای باشد که وقتی از مردم سئوال می شود یارانه می خواهید یا علاقه مند به کنترل تورم هستید، اکثریت قریب به اتفاق بر کنترل تورم تاکید کنند. یعنی در کنار پرداخت یارانه ها (حتی افزایش آنها در صورت لزوم) باید به سایر شاخص های اقتصادی به ویژه کنترل تورم هم توجه شود.
قاليباف اضافه كرد: لذا یکی از موضوعات مهم در این مورد مسئله کنترل تورم است. یکی دیگر از مسائل مهم حمایت از بخش تولید و کار و سرمایه ملی و بهبود فضای کسب و کار است که الان وضع مناسبی ندارد. طبیعتا مطلوب ترین سیاستی که در ادامه هدفمندی یارانه ها در کشور می توان دنبال کرد، اتخاذ یک رویکرد جامع خواهد بود که ضمن پرداخت یارانه نقدی جهت حفظ قدرت خرید مردم، سیاست های زیر بنایی کنترل تورم و حمایت و تشویق تولید هم صورت پذیرد.
عضو ائتلاف 1+2 اصولگرايان درباره اينكه یک مشکل این است که درآمد دولت در بخش پرداخت یارانه نقدی بسیار کمتر از حد انتظار است و آن طور که عنوان می شود تنها نیمی از انتظارات و توقعاتی که ایجاد شده است از محل درآمد هدفمندی محقق می شود برای تامین منابع این طرح چه باید کرد؟ نيز گفت:البته با روندی که اکنون وجود دارد هر چقدر هم که دولت درآمد ایجاد کند خودش آن را می بلعد. یعنی هزینه های دولت به گونه ای است که دولت همواره با مشکل تامین منابع مواجه است چه برای پرداخت یارانه ها و چه کارهای دیگر. در این مورد یک مثال از شهرداری تهران برای شما بیان می کنم. شهرداری تهران زمانی که 1000 میلیارد تومان درآمد داشت، 300 میلیارد تومان یعنی 33 درصد آن را به هزینه های جاری اختصاص می داد. به نظر شما امروز که درآمد شهرداری بیش از 10 هزار میلیارد تومان است، هزینه جاری آن چقدر است؟ اگر بنا بود بر مبنای همان 33 درصد، هزینه جاری شهرداری بالا برود، امروز باید بالغ بر 4 هزار میلیارد تومان هزینه جاری می داشتیم، اما امروز سهم هزینه جاری شهرداری به 12 درصد رسیده است. یعنی ما اجازه نداده ایم میزان هزینه های جاری افزایش پیدا کند.
وي در پاسخ به اين سوال كه برخی حضور شما را در رأس دولت آینده نوعی بازگشت به گذشته می دانند و عنوان مي كنند یک مدلی مانند دولت سازندگی حاکم خواهد شد. آیا این تحلیل را قبول دارید و اصولاً وجه تمایز شما با آقای هاشمی، گرایش ها و دولت ایشان چیست؟ گفت: این سئوال مهمی است و پاسخ به آن نیاز به توضیح دارد. نكته اول اينكه مردم ما باهوش تر از این هستند که بخواهند بازگشت به گذشته داشته باشند.نگاه مردم همواره روبه جلو است. ضمن اینکه بنده معتقدم نوع مدیریت و نگاه من با آقای هاشمی بسیار متفاوت است و بر همین اساس بنده شاید جزو اولین کسانی بودم که در سال 73 به ایشان و روند دولت ایشان انتقاد کردم. این موضوع را بطور مفصل زمانی با آقای هاشمی در میان گذاشتم که در قرارگاه سازندگی بودم و مثالی هم برای ایشان از مدل مدیریت در دوران دفاع مقدس در بکارگیری نیروهای بسیجی در کنار دیگر سازمانها آوردم.در انتقادي كه در آن زمان مطرح كردم اين نكته را عنوان كردم كه توسعه و پيشرفت ما بايد مبتني بر هویت و رويكرد اسلامي و تلقي ديني از انسان شكل بگيرد.
کارنامه قابل توجهی ندارند به ارائه شعار بسنده می کنند
قاليباف در پايان گفت: بعضی ها به خاطر اینکه در گذشته و عملکردشان کارنامه قابل توجهی ندارند تنها به ارائه شعار بسنده می کنند مثلا می گویند ما می خواهیم به گفتمان سوم تیر پایبند باشیم، اشکالی ندارد؛سوم تیر از آن انقلاب است، شعارهایش شعارهای انقلاب و دفاع مقدس است به شرط اینکه افراد مدعی به آن شعارها پایبند باشند. اما متاسفانه در عمل نشان دادند که رفتار و کردارشان در ابعاد مختلف، متفاوت با سوم تیر وشعارهای آن است. لذا اینگونه افراد نمی توانند بیایند و دیگران را متهم کنند که مثلا دنبال رجعت به گذشته هستند. بنده بارها گفته ام که مدیریت ما یک مدیریت جهادی و مبتنی بر فرهنگ اسلامی است و پیشرفت و توسعه ای که ما دنبالش هستیم همان پیشرفت اسلامی، انقلابی و ایرانی است که اساس آن پیشرفت تومان مادی و معنوی و رشد و تعالی انسانهاست.